Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

ΗΠΑ κατά Σερβίας για το Ρωσικό Πετρέλαιο που εξάγει. Ο ρόλος της Ελλάδας. Ληστεία στη τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα.



Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη
Στο παιγνίδι κατά της πώλησης Ρώσικων πετρελαιοειδών στη Σερβία φαίνεται ότι εμπλέκεται η Ελλάδα. Το ταξείδι Τσίπρα και Γαλοπούλας στις ΗΠΑ έφερε αλλαγές στα ενεργειακά της περιοχής και νέες ευκαιρίες για αύξηση των πωλήσεων απο τα ΕΛΠΕ του Λάτση, τη Mobil Oil - Shell του Βαρδινογιάννη και άλλων, που μέσω Αλεξανδρούπολης θα εισάγουν ακριβό φυσικό αέριο και όχι μόνο απο τις ΗΠΑ στην ΕΕ.
Τσίπρας και Μητσοτάκης δεν μπορούν να παίξουν σε αυτά τα παιγνίδια ούτε σχέση έχουν με τα stealth ούτε με τα οικονομικά ούτε με τη γεωπολιτική ούτε με τίποτα. Θα κόψουν τα χέρια τους. Αν υπάρχουν λίγες ευκαιρίες ακόμη για την Ελλάδα θα χαθούν και αυτές. Άλλο "θέλω" και άλλο "μπορώ". Δεν μπορούν λέμε. Είναι κοντοί και λίγοι.
ΣΕΡΒΙΑ

Την ώρα που ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξαντάρ Βούτσιτς, μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom, έκοβαν μια κορδέλα εγκαινίων στην πόλη Πάντσεβο, για το άνοιγμα ενός νέου κρουνού που θα τροφοδοτήσει με καύσιμα όλα τα (δυτικά) Βαλκάνια, ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, Χόιτ Μπράιαν Γι, επιτέθηκε στο Βελιγράδι για διπλό πρόσωπο με τη Δύση!

Η Σερβική τηλεόραση B92 αναφέρει ότι 150 χιλιάδες τόνοι πετρελαίου εξάγονται από τη Σερβία κάθε χρόνο από το διυλιστήριο του Πάντσεβο. Το διυλιστήριο αυτό διοικείται από τη Ρωσο-Σερβική κοινοπραξία NIS, η οποία κατά 29% είναι κρατική και κατά 71% ανήκει στο Ρωσικό γίγαντα Gazprom. Μόνο από αυτήν την εξαγωγή πετρελαίου η Σερβία κερδίζει 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, που αντιπροσωπεύει το 16% των δαπανών του συνολικού προϋπολογισμού της! Εμείς απο τον TAP τίποτα. Δεν πρέπει να παρέμβει η Ελληνική δικαιοσύνη για αυτό;

Είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ με αιχμή τη χρεοκοπημένη Ελλάδα, το πλοίο στα 6νμ του Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη και τον TAP θέλουν να προωθήσουν "Ελληνικά" εφοπλιστικά συμφέροντα αλλά και δικά τους στη Σερβία. Στόχο έχουν να απομακρύνουν απο την αγορά της Σερβίας τη Ρωσία, για να μπούν να φάνε οι κουβαρντάδες απο την Ελλάδα, που δεν πληρώνουν φόρους και που φέρνουν στα μέτρα τους την εξωτερική πολιτική της χώρας μας. Στην Αίγυπτο και στις ΗΠΑ μόνο για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα δεν μίλησε ο Τσίπρας! Συμφωνίες για τους εφοπλιστές με το LNG έκανε. 
ΤΡΙΚΛΟΠΟΔΙΕΣ, ΜΙΖΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ

Πώς να κατασκευασθεί ο EASTMED τόσα χρόνια, όταν κάτι νταβατζήδες βάζουν τρικλοποδιές; Υπάρχει βέβαια ένα ερώτημα "ποιός πληρώνει" τον ΕΑΣΤΜΕD και πόσα. Με τον TAP που περνάει ΔΩΡΕΑΝ απο την Ελλάδα πρέπει να έχει γίνει της ΜΙΖΑΣ το κάγκελο! Ο Ρώσος πληρώνει σε είδος τον Τούρκο που περνάει τον αγωγό του μέσα απο τη Τουρκία αλλά ο Αμερικλάνος περνάει ΔΩΡΕΑΝ! Δεν γίνονται αυτά ρε κορόιδα. Έχετε σπάσει όλα τα ρεκόρ μαλακίας στην Ελλάδα.
Η εμπλοκή της Ελλάδας στο παιγνίδι αυτό μπορεί να φέρει σε απρόοπτο χρόνο την ενοποίηση του Κοσόβου με την Αλβανία και το σχηματισμό της Μεγάλης Αλβανίας. Μετά...

FYROM

Η Ρωσο-Σερβική εταιρεία NIS είναι η ηγέτης των ξένων επενδύσεων στη Σερβία, η οποία προμηθεύει πρώτιστα ραφιναρισμένο αέριο και πετρέλαιο στα Σκόπια, στο Κοσσυφοπέδιο και στην Αλβανία. Στα Σκόπια όμως πουλάνε και τα ΕΛΠΕ...
Φαντάζομαι ότι η διάνοιξη του Αξιού προς τη Σερβία δεν θα προχωρήσει. Άλλη μια γκάφα του Τσίπρα και του υπουργείου Εξωτερικών.

Η ΤΙΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ


Αν υποθέσουμε ότι το κόστος παραγωγής LNG στις ΗΠΑ είναι γύρω στα 3 δολάρια. Το κόστος μεταφοράς στην ΕΕ φτάνει τα 2.51 δολάρια. Η τιμή εισαγωγής στην ΕΕ είναι 5.51 USD/ΜΜΒtu. Στην Ιαπωνία το κόστος μεταφοράς είναι γύρω στα 3 δολάρια με τιμή εισαγωγής 6 USD/MMBtu. Το κόστος εισαγωγής που θα έχει το φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη πρέπει να είναι 5.51 USD/MMBtu. Υπενθυμίζω, ότι 1 ΜΜBtu αντιστοιχεί σε 293 kWh.

To Ρωσικό φυσικό αέριο λόγω απόστασης απο την ΕΕ και τρόπου μεταφοράς (με αγωγό) έχει δυνατότητα για ακόμη χαμηλότερη προσφορά τιμής απο το Αμερικανικό LNG, καθότι το Ρωσικό δεν χρειάζεται υγροποίηση όταν έρχεται μέσω αγωγού (χαμηλό κόστος μεταφοράς). Αυτό είναι το κλειδί της υπόθεσης. Κατανοητόν;

Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που επιθυμεί ανάπτυξη, τα καύσιμα πρέπει να φθάνουν στον καταναλωτή με τη χαμηλότερη τιμή στην ΕΕ. Αυτό στην Ελλάδα δεν γίνεται. Ακολουθεί υπολογισμός της αξίας που φθάνει το φυσικό αέριο στον Έλληνα καταναλωτή ανα kWh.
Αν υποθέσουμε ότι αξίας 5,3 λεπτά του ευρώ φυσικό αέριο αντιστοιχούν σε 1 kWh (τόσο περίπου είναι η τιμή), τότε σε 1MMBtu ή 293 kWh αντιστοιχούν  15,529 ευρώ ή 15,529x1.176USD= 18,26 USD

Αυτό σημαίνει ότι η τιμή εισαγωγής είναι 5.51 USD/MMBtu και στο τελικό καταναλωτή φθάνει 18,26 USD/MMBtu. Απατεώνες...

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΕΞΟΡΥΞΕΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΗΣ ΑΕΡΙΟ...
Είναι φανερό γιατί η Ελλάδα δεν εξορύσσει το φυσικό της αέριο. Η χώρα δεν έχει μάτι για τα δικά της συμφέροντα. Έχει πρωθυπουργούς μιας χρήσης με συγκεκριμένα projects, που προεκλογικά αναλαμβάνουν να τα φέρουν εις πέρας.

Σχετικά άρθρα
  1. Τσίπρας και Μητσοτάκης φροντίζουν να έλθει ακριβό LNG απο Αίγυπτο και ΗΠΑ στην Ελλάδα  (2017)
  2. Είναι ακριβό το Φυσικό Αέριο ή φτηνό το Πετρέλαιο; (2014)

http://zcode-gr.blogspot.com/2017/10/blog-post_83.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...