Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Πολλά τα σκάνδαλα με τα κοιτάσματα στη Κύπρο. Ελληνική εταιρεία κάνει έρευνα υδρογονανθράκων με e-mail..!



 
 
Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Το 2013 παρουσίασα αναλύσεις μου για πιθανές θέσεις κοιτασμάτων στην Ελλάδα σε κάποιο ΜΜΕ της Κρήτης. Ήταν η πρώτη ολοκληρωμένη παρουσίαση στο θέμα αυτό και έδωσε αρκετά καλά αποτελέσματα. Πρέπει να σας πώ, ότι η έρευνα στους υδρογονάνθρακες απαιτεί πολλές ειδικότητες, η επιστήμη των υλικών είναι μια απο αυτές (70% του μηχανικού πετρελαίων), η γεωλογία είναι μια άλλη (3%), οι αναλύσεις των σεισμικών και των ηλεκτρομαγνητικών είναι μια άλλη (25%), υπάρχουν και πολλές άλλες τεχνικές που δεν είναι επι του παρόντος. Όποιος ξέρει τις περισσότερες είναι ο πιο ειδικός. Άμα μπορείς να χειρισθείς πάνω απο 333 τεχντικές δεν έχεις αντίπαλο πουθενά. Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού. Μη ξεχνάτε ότι το δικό μου χάρτη για τα κοιτάσματα έδειξε ο Σαμαράς στον Ομπάμα, όχι του Φούφουτου. Εντάξει;

Σε εξήγηση που έκανα μετά σε άλλη συνέντευξη έδειξα που βλέπει κανείς τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και που του πετρελαίου στα σεισμικά δεδομένα. Στη Ιαπωνία καθηγητής με 5 τεχνικές δεν γίνεσαι. Η Στοά Μακαντάση δεν περνάει. Εξήγησα επίσης πως παρότι μπορεί κανείς να ξέρει που είναι οι πιθανές θέσεις για κοιτάσματα δεν είναι σίγουρο ότι αυτά θα είναι εκμεταλεύσιμα και εξήγησα με δύο παραδέιγματα τις διαφορές ανάμεσα σε σεισμικά απο κοιτάσματα στο Ισραήλ και σε κοιτάσματα που είναι στην Νότια Κρήτη. Αν στον Ονησιφόρο δεν βρέθηκε εκμεταλλεύσιμο φυσικό αέριο απο την Τotal, η εξήγηση είχε δοθεί απο εμένα το 2013. Τώρα είναι 2017.

Φυσικά μπορεί να υπάρχουν και άλλες απόψεις αλλά αυτές εκπροσωπούν το 3% της πραγματικότητας. Αυτά πρέπει κανείς να τα προσέχει.

TA ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
Τα ΕΛΠΕ του Λάτση έχουν αμολήσει ασκέρια απο αυτοσυστηνόμενους "ειδικούς" στα ΜΜΕ για να παίξουν στο επικοινωνιακό παιγνίδι της υπόθεσης "κοιτάσματα" και αποκλείουν κάθε άλλον απο το παιγνίδι, γιατί είναι πολλά τα λεφτά. Και άλλες εταιρείες όμως με άγνωστο αυτόν που είναι στα πίσω γραφεία (μπορεί να είναι και ένα πρόσωπο) επίσης διακινούνται στο χώρο Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος ακόμη και στο Σουδάν. 

Εντύπωση μου έκανε το 2013, όταν μια Ενεργειακή εταιρεία που ψάχνει κοιτάσματα στο Αιγαίο αλλά και στη Αίγυπτο, μου έστειλε μέσω κάποιου πράκτορα της ΕΥΠ που δούλευε για το ΝΑΤΟ να αναλύσω σεισμικά δεδομένα απο κοιτάσματα στο Σουδάν, για τα οποία είχε τότε ενδιαφέρον (δέστε φωτογραφία της κορυφής). Έδωσα κάποια φώτα και μετά εξαφανίσθηκε. Ελληνική εταιρεία ήταν, φώτα χωρίς συμφωνία κανείς δεν δίνει... Τέλος πάντων δεν ήξεραν και απο σεισμικά, ήθελαν μια άλλη άποψη. 

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ
Ένας γιατρός για να κάνει διάγνωση χρειάζεται πολλές εξετάσεις. Το ίδιο και εγώ. Πολλές απο αυτές τις θέλω με τον δικό μου τρόπο. Τα σεισμικά για τον Ονησιφόρο δεν τα γνωρίζω. Συνεπώς δεν πιστεύω απολύτως τίποτα απο τα αποτελέσματα της TOTAL. Δεν μασάω.

Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΛΑΘΟΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ
Οι σύμβουλοι της Κύπρου στα θέματα κοιτασμάτων δεν είναι αυτοί που πρέπει. Δεν θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες γιατί ο χρόνος ο δικός μου στοιχίζει.

http://zcode-gr.blogspot.com/2017/09/blog-post_30.html

~ΝΕΑ ΙΤΑΝΟΣ~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...