Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΚΡΗΤΗΣ ΕΠΙ ΡΩΜΑΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ( 67 π.Χ. - 330 μ.Χ.)




Αργυρό Δηνάριο, 55 p.Χ., Cn. Plancius, με κεφαλή Diana Planciana και Κρητική αίγαγρο. Ένδειξη της κατάκτησης της Κρήτης Ο Cn. Plancius υπηρέτησε αρχικά στην Αφρική υπό τον  A. Torquatus και μετά ήρθε στην Κρήτη, το 68 π.Χ., υπό τον Q. Metellus και την κατέλαβαν.Το 62 π.Χ. βοήθησε τον  C. Antonius στη Μακεδονία και το 56 π.χ. κατέλαβε τη Μακεδονία
Νόμισμα Ρωμαίων = το ασημένιο δηνάριο που ισοδυναμούσε με 4 scrupuli = 5,55 gramm. Δηνάριο λέγεται και η 4η κλίμακα στη βυζαντινή μουσική

Μια από τις τελευταίες ελληνικές περιοχές που κατέλαβαν οι Ρωμαίοι ήταν η Κρήτη, το 67 π.Χ. Άμεση συνέπεια της κατάκτησης ήταν να αλλάξουν τα νομισματικά πράγματα της Κρήτης. Πρώτα περιορίστηκαν κατά πολύ οι εξαρτημένες
πια πόλεις, στις οποίες δόθηκε το προνόμιο της κοπής νομισμάτων, που είναι τώρα πια συχνότερα χάλκινα και προσαρμοσμένα στο σύστημα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.  Μεγάλο μέρος της παραγωγής νομισμάτων "υπογράφεται" από το λεγόμενο "Κοινό των Κρητών". Σταμάτησε όμως κάθε κοπή νομισμάτων από τους Κρήτες από τα μέσα του 2ου αι. και στην Κρήτη πλέον τα νομίσματα της Ρώμης μονοπωλούν. Οι παραστάσεις των κρητορωμαϊκών εκδόσεων έχουν σε μεγάλο βαθμό χάσει τον τοπικό χαρακτήρα τους. Το πιο ακραίο παράδειγμα στην πρώτη περίοδο (67-27 π.Χ.) είναι το αργυρό τετράδραχμο της Γόρτυνας με το κεφάλι της θεάς Ρώμης στην κύρια όψη.  Στη δεύτερη περίοδο, το κεφάλι του εκάστοτε αυτοκράτορα ή ενός μέλους της οικογενείας του κυριαρχεί σταθερά στη μια τουλάχιστον πλευρά του νομίσματος, ενώ και άλλα τυπικά ρωμαϊκά θέματα αποδίδονται στην πίσω όψη. Θεότητες του ελληνικού παρελθόντος και τοπικοί μύθοι εμφανίζονται βέβαια, αλλά αποτελούν όλο και περισσότερο πια τη μειονότητα.




Κνωσσός. Αργυρό τετράδραχμο, 67 π.X.  με  κεφαλή
 της θεάς Pώμης (προσωποποίηση της Ρώμης











ΚνωσόςNero και OctaviaBronze 55/60










Κνωσός, Claudius Messalina,, 41-54








Κνωσός, με Αδριανό, 117-138 μ.Χ.








ΚνωσόςGaius Caligula and Germanicus37-41 π.Χ..







Νόμισμα Κνωσού, Crassus,  37-30 π.Χ., με κροκόδειλο και πρώρα πλοίου.





Γόρτυνα. Αργυρό τετράδραχμο, 1ος αι. μ.Χ.






Γόρτυνα. Αργυρό τετράδραχμο, 67 π.X. 










Γόρτυνα, τρίδραχμο με αυτοκράτορα Καλιγούλα και Αύγουστου, 34 π.Χ. – 71 μ.Χ.










Κυδωνία, Κεφαλή Αύγουστοι, 27 - 14 μ.Χ., Bronze




Iεράπυτνα. Αργυρό τετράδραχμο, επί Tιβερίου (14-37 μ.X.) , με κεφαλή του αποθεωμένου Aυγούστου και κεφαλή του Δία.



Aξός. Αργυρό τρίδραχμο, επί Tιβερίου (14-37 μ.X.) με κεφαλή του αυτοκράτορα
Και  κεφαλή της προσωποποίησης της Συγκλήτου.



Kοινό Kρητών. Αργυρή δραχμή, επί Tραϊανού (98-117 μ.X.) με κεφαλή του αυτοκράτορα της Δίκτυννασ με το Δία ως βρέφος, ανάμεσα στους Kουρήτες.


Kοινό Kρητών. Χάλκινος σηστέρτιος (=4 ασσάρια), επί Bεσπασιανού (69-79 μ.X.) Με  κεφαλή του αυτοκράτορα και ένθρονος Δίας.


koino


Kοινό Kρητών. Χάλκινος σηστέρτιος (=4 ασσάρια), επί Tραϊανού (98-117 μ.X.), με  προτομή του αυτοκράτορα και ένθρονο Δίας.





Kοινό Kρητών. Χάλκινος σηστέρτιος (=4 ασσάρια), επί Tραϊανού (98-117μ.X.)

Kοινό Kρητών. Χάλκινος σηστέρτιος (=4 ασσάρια), επί Tραϊανού (98-117μ.X.). Με προτομή του αυτοκράτορα και την απαγωγή της Eυρώπης από τον ταύρο-Δία.








Συνεχίζετε... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...