Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Ιατρικός τουρισμός: οφέλη 400 εκ. ευρώ για την Ελλάδα,


Ιατρικός τουρισμός: οφέλη 400 εκ. ευρώ για την Ελλάδα
Τα έσοδα στα 20 δις δολάρια - Στα 3.000 - 4.000 δολάρια ο μέσος όρος ιατρικής δαπάνης,

Κατά 400 εκ. ευρώ μπορεί να ωφεληθεί η ελληνική οικονομία από τον ιατρικό τουρισμό μέσα σε δύο - τρία χρόνια, καθώς αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή Σχέδιο Νόμου για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας μέχρι τα τέλη του 2012. Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν στην εκδήλωση παρουσίασης της μελέτης «Ανάπτυξη Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα» που διοργανώθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος (ΞΕΕ).

Στα κύρια συμπεράσματα της μελέτης καταγράφεται ότι τα έσοδα που προκύπτουν ετησίως από πέντε εκατ. περίπου ασθενείς του ιατρικού τουρισμού προσεγγίζουν τα 20 δις δολάρια με μέσο όρο ιατρικής δαπάνης 3.000 ως 4.000 δολάρια, ενώ επισημαίνεται ότι το μέγεθος αφορά μόνο στον ιατρικό τουρισμό επιλογής και τις δαπάνες ιατρικών υπηρεσιών (όχι ταξίδι και διαμονή εκτός νοσοκομείων). Οι χώρες με τα περισσότερα έσοδα από ιατρικό τουρισμό είναι Ινδία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Βραζιλία, Μεξικό, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Ουγγαρία, Τουρκία.

Οι Ευρωπαίοι ταξιδεύουν σχετικά λιγότερο για ιατρικούς σκοπούς, ίσως επειδή οι ανάγκες υγείας τους καλύπτονται σε μεγαλύτερο βαθμό από δημόσια συστήματα υγείας ή ασφάλισης. Αντίθετα η μεσαία τάξη στην Ασία και την Αμερική τείνει να πληρώνει ιδιωτικά και ίσως αυτό εξηγεί τη μεγαλύτερη ανάπτυξη προορισμών στην Ασία και τη Νότιο Αμερική. Ομως μια νέα Οδηγία για τη Διασυνοριακή Φροντίδα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα επιτρέψει αργά ή γρήγορα στους Ευρωπαίους να λαμβάνουν υπηρεσίες σε όλη την ΕΕ με κάλυψη από τα ασφαλιστικά τους συστήματα.

«Το απόθεμα νοσοκομειακών υποδομών της χώρας μας, το επαρκές  και άξιο ιατρικό δυναμικό σε συνδυασμό με τις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας και σε σύμπραξη με την ξενοδοχειακή υποδομή της, μπορούν να συνθέσουν ένα ανταγωνιστικότατο προϊόν ιατρικού τουρισμού», σημείωσε στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γ. Τσακίρης. Πρόσθεσε επίσης ότι «εμείς οι επαγγελματίες της διαμονής, θεωρούμε τον Ιατρικό τουρισμό σε συνδυασμό με τον Τουρισμό τρίτης ηλικίας, εξαιρετικά σημαντικούς παράγοντες για την άμβλυνση της μεγαλύτερης παθογένειας του ελληνικού τουρισμού που είναι  η εξαιρετικά  υψηλή εποχικότητα που χαρακτηρίζει την τουριστική μας λειτουργία. Και αναφέρομαι στην εποχικότητα του 52% το τρίτο τρίμηνο που χαρακτηρίζει την τουριστική λειτουργία μας, σε σχέση με την Τουρκία που καταγράφει  39%, ίδιο ποσοστό με την Ιταλία ή ακόμη και την Αίγυπτο που είναι στο 25%».

Η μελέτη του ΞΕΕ παρουσιάστηκε από τον καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο του ΕΟΦ κ. Ι. Τούντα και τον οικονομολόγο κ. Α. Δοξιάδη, οι οποίοι τον περασμένο Φεβρουάριο ανέλαβαν την εκπόνηση της μελέτης για λογαριασμό του Επιμελητηρίου.

Αναφερόμενη στους στόχους που έχουν αναλάβει από κοινού τα υπουργεία Υγείας και Τουρισμού, η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη επισήμανε τη σύνταξη νόμου για τον Ιατρικό Τουρισμό, τη σύσταση  Επιτροπής των υπουργείων Υγείας και Τουρισμού, την εναρμόνιση με την σχετική κοινοτική Οδηγία για την διασυνοριακή περίθαλψη και την πιστοποίηση νοσοκομείων και ξενοδοχείων, με  υψηλές προδιαγραφές που θα διασφαλίζουν τόσο την ιατρική περίθαλψη όσο και το συνολικό πακέτο της οργάνωσης της διαμονής και της μεταφοράς του ιατρικού τουρίστα, καθ' όλη την διάρκεια παραμονής του.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας  κ. Α. Λυκουρέντζος τόνισε ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα έχει ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο για τον Ιατρικό Τουρισμού προσθέτοντας ότι η πολιτεία θα επιδιώξει μια έντιμη σχέση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ανέλιξη του κλάδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...