Παλαιά Διαθήκη.
Σολομών ΑΣΜΑ ΑΣΜΑΤΩΝ
κατά τη Μετάφραση Ο'
Κνωσός
Ιστορία τον βοτάνων στην Λαϊκή Παράδοση της Κρήτη.
i).Η Κρήτη έχει μια τεράστια παράδοση στην χρήση των αρωματικών και βότανων.
«Η Κρήτη έχει πλούσια χλωρίδα. Είναι από τις μοναδικές περιοχές με πλούτο φυτικών ειδών, που προσεγγίζει τα 2.000 είδη. Αν βάλουμε σε αυτά και τα υποείδη και τις ποικιλίες που υπάρχουν, τότε μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο
αριθμό φυτών. Μέσα σε αυτά υπάρχουν περίπου 200, τα οποία είναι ενδημικά, δηλαδή φύονται μόνο πάνω στο νησί και πουθενά αλλού στον κόσμο. Κάποια από αυτά μάλιστα είναι και στενοενδημικά, φύονται δηλαδή σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως σε κάποιες βουνοκορφές, πλαγιές, φαράγγια ή παραλίες. Επειδή λοιπόν ο οικότοπος της ανάπτυξης των ενδημικών φυτών είναι μικρός, θεωρούνται απειλούμενα είδη», σημειώνει ο κ. Παπαδακάκης.Αυτός ο πολύτιμος θησαυρός της Κρήτης παρουσιάζει μια μεγάλη ιδιομορφία. Όπως λέει ο δασολόγος, κάποια από αυτά είναι αρωματικά, όπως αυτό που σήμερα υπάρχει μόνο στα Λευκά Όρη και σε μικρές περιοχές του Ψηλορείτη, η γνωστή μαλοτύρα ή τσάι του βουνού. Κάποια είναι κοινά σε όλο το νησί, όπως είναι ο έρωντας ή δίκταμος, ο οποίος είναι γνωστός από αρχαιοτάτων χρόνων, σαν ενδημικό φυτό της Μεγαλονήσου. Επίσης υπάρχουν και κάποια είδη ορχιδέων, όπως είναι το κεφαλάνθηρο κουκουλάτα, το οποίο βρέθηκε αρχικά στον Ψηλορείτη, ενώ τελευταία βρέθηκε και στο φαράγγι της Σαμαριάς.
Ενδημικά φυτά της Κρήτης (Δεν φύονται αλλού)
Και η μαλοτύρα ή τσάι του βουνού και ο έρωντας ή δίκταμος, τα πίνουν στην Κρήτη ως τσάι.
Το Δίκταμο (η έρωντας) (επιστημονική ονομασία: Origanum dictamnus) είναι ένα ενδημικό φυτό που συναντάται στην Κρήτη και χρησιμοποιείται ως ρόφημα. |
ii).Η Κρήτη είναι βοτανικός παράδεισος Πάνω από 2000 είδη στο νησί!!
Της Άννας Κωνσταντουλάκη
Η Κρήτη είναι ένας βοτανικός παράδεισος, με 2000 είδη φυτών, όμως οι πολύτιμες φαρμακευτικές ουσίες τους είναι συμπυκνωμένη ενέργεια και η χρήση τους πρέπει να γίνεται με το σκεπτικό ότι “η δόση κάνει το φάρμακο φαρμάκι”.Τις επισημάνσεις αυτές κάνει ο βοτανολόγος, επίκουρος καθηγητής Γεωπονίας δρ. Θεόδωρος Βραχνάκης, ο οποίος ανέφερε:“Λόγω της γεωγραφικής θέσης και ποικιλότητας του κλίματος η Κρήτη είναι ένας βοτανικός παράδεισος με μεγάλη βιοποικιλότητα (2.000 είδη) και μεγάλη ενδημικότητα (10% περίπου). Εκτός από τα αυτοφυή «άγρια» και καλλιεργούμενα φυτά, στα βοτάνια της Κρήτης συμπεριλαμβάνονται και «ξένα» εγκλιματισμένα φυτά. Η ιστορία των βοτάνων στην Κρήτη είναι συνυφασμένη με την ιστορική διαδρομή της.
Τσάι του βουνού ή μαλοτήρα (Sideritis syriaca). |
Μινωικοί χρόνοι, Ρωμαιο-ελληνιστικοί, Αραβικές-Οθωμανικές και Ενετικές επιδράσεις, Νεώτεροι χρόνοι με Μικρασιάτικες επιδράσεις”.Kαλλιέργεια και διατήρηση.Ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι τα περισσότερα αρωματικά φυτά έχουν ελάχιστες απαιτήσεις προσαρμοσμένα στο ξηροθερμικό κλίμα του νησιού. Η συλλογή γίνεται σε ξηρές ηλιόλουστες μέρες, συλλέγονται δε μόνο τα φυτικά μέρη που μας ενδιαφέρουν από υγιή φυτά. Τα περισσότερα αρωματικά φυτά διατηρούνται σε ξηρή μορφή (ξήρανση σε αεριζόμενους σκοτεινούς χώρους) ή σε βαθιά ψύξη (κατάψυξη). Επειδή οι ενεργές ουσίες των βοτάνων είναι φωτοευαίσθητες και θερμοευαίσθητες η αποθήκευση τους πρέπει να είναι κατάλληλη.Σύμφωνα με τον κ. Βραχνάκη, τα αρωματικά φυτά αν και μας δίνουν πολύτιμες ουσίες δεν διαφέρουν από τα «κοινά» φυτά.Οι πολύτιμες ουσίες των βοτάνων είναι συμπυκνωμένη ενέργεια και η χρήση τους πρέπει να γίνεται με γνώμονα ότι «η δόση κάνει το φάρμακο φαρμάκι».Τα προβλήματα των αρωματικών φυτών στην Κρήτη δεν είναι διαφορετικά με αυτά των ελληνικών γεωργικών προϊόντων. Όπως τονίζει ο ίδιος: “Το μέλλον των αρωματικών φυτών στην Κρήτη εναπόκειται στις δικές μας και μόνο ενέργειες, αφού η φύση μας χάρισε απλόχερα τα βοτάνια της και η καλύτερη διαφήμιση τους είναι να αποκτήσουν κυρίαρχη θέση στο καθημερινό μας τραπέζι συμβάλλοντας στην ποιότητα της διατροφής αλλά και επηρεάζοντας με θετικό τρόπο την υγεία μας”.
http://ladano.blogspot.com/2008/01/blog-post.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου