Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Σε ετοιμότητα η περιφέρεια Κρήτης για την "επέλαση" του κουνουπιού - τίγρης


Ο ιός του δυτικού Νείλου, που μεταφέρεται μέσω των κουνουπιών και συγκεκριμένα μέσα από το κουνούπι – “τίγρης”, αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του και στην Κρήτη το επόμενο διάστημα, με αποτέλεσμα να έχει ήδη σημάνει συναγερμός και στις τέσσερεις περιφερειακές ενότητες του νησιού.

Οι αντιπεριφέρειες ετοιμάζονται να θέσουν σε εφαρμογή το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, που θα γίνει με ψεκασμούς έτσι ώστε μέχρι τον Οκτώβριο να έχει γίνει πλήρης καταπολέμηση. Παράλληλα, θα διανεμηθεί και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο στους πολίτες, όπου με απλές συμβουλές ο καθένας από μας θα μπορεί να απαλείψει τις εστίες κουνουπιών.
Επί ποδός έχει τεθεί το τελευταίο διάστημα η περιφέρεια Κρήτης και κάθε περιφερειακή ενότητα χωριστά, καθώς φέτος την εμφάνισή του αναμένεται να κάνει και στο νησί μας ο ιός του δυτικού Νείλου, ο οποίος μεταφέρεται μέσω των κουνουπιών και συγκεκριμένα μέσα από το κουνούπι – τίγρης.
Για το λόγο αυτό και οι τέσσερεις περιφερειακές ενότητες προετοιμάζονται να θέσουν σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών. Συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο προγραμματίζονται ψεκασμοί που θα γίνουν σε τέσσερις κύκλους σε όλες τις περιοχές που χρειάζεται, έτσι ώστε μέχρι τον Οκτώβριο να έχει γίνει πλήρης καταπολέμηση.


Επιπλέον, η αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου έχει εκδώσει και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για τους πολίτες, αφού ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να απαλείψει με απλές συμβουλές τις εστίες κουνουπιών.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα τελευταία 3 χρόνια στην Ελλάδα παρουσιαστήκαν ενδημικά κρούσματα ελονοσίας. 260 κρούσματα είχαμε το 2010 του ιού του δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 34 κατέληξαν. Επίσης το καλοκαίρι του 2011 ο ιός του δυτικού Νείλου εξαπλώθηκε σε άλλες 5 περιφέρειες της χώρας και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καταγραφούν 101 κρούσματα, από τα οποία τα 8 ήταν θανατηφόρα. Η παρουσία σημαντικότατων πληθυσμών του κουνουπιού “τίγρης” έχει δείξει ότι έχει εγκατασταθεί και εξαπλώνεται στη χώρα μας και μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 24 νοσήματα στον άνθρωπο.
Πάντως, αυτό που θα πρέπει να προσέχουμε όλοι μας είναι να περιορίσουμε στο χώρο μας όλες τις επιφάνειες εκείνες όπου μπορεί να λιμνάζουν νερά. Να φυλάγουμε τα δοχεία νερού που δεν χρησιμοποιούμε γυρισμένα ανάποδα ή να τα διατηρούμε καλυμμένα. Να ανανεώνουμε και να καθαρίζουμε τακτικά το νερό στις ποτίστρες των ζώων. Να απομακρύνουμε το νερό που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και να καλύπτουμε ή να απομακρύνουμε παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν βρόχινο νερό.
neatv.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...