Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Ανεμογεννήτριες - Κίνδυνος απο τους υπόηχους


Υπόηχοι είναι ήχοι συχνότητας μικρότερης απο εκείνη που μπορεί να ακούσει το ανθρώπινο αυτί δηλαδή μικρότερης απο 20 Ηz (0.001-20 Ηz).


Οι υπόηχοι μπορούν να παραχθούν από φυσικά φαινόμενα, όπως η κακοκαιρία, οι σεισμοί, οι χιονοστιβάδες, τα ηφαίστεια, το σπάσιμο των παγόβουνων, το σέλας, οι αστραπές, τα κύματα της θάλασσας κλπ. Η μη γραμμική αλληλεπίδραση των κυμάτων κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας στον ωκεανό παράγει υπόηχους με συχνότητα περίπου 0.2 Ηz, που είναι γνωστοί και σαν φωνή της θάλλασσας.


Οι υπόηχοι επίσης μπορούν να παραχθούν από.....


ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως από εκρήξεις, από μηχανές π.χ. οι κινητήρες ντήζελ, ηχεία subwofer, πολεμικά όπλα και οι ανεμογεννήτριες.

Ο Οργανισμός για την εφαρμογή της συνθήκης πλήρους απαγόρευσης τών πυρηνικών δοκιμών χρησιμοποιεί τους υπόηχους για τον εντοπισμό τυχόν πυρηνικών εκρήξεων.

Μερικά ζώα όπως π.χ. οι φάλαινες, οι ελέφαντες, οι ρινόκεροι, οι καμηλοπαρδάλεις και οι κροκόδειλοι χρησιμοποιούν τους υπόηχους για να επικοινωνήσουν ακόμα και σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων. Οι φάλαινες π.χ. χρησιμοποιούν μια συχνότητα περίπου στα 15 Hz. Κύματα αυτής της συχνότητας μπορούν να διαδοθούν σε τεράστιες αποστάσεις μέσα στο νερό. Η ηχητική μόλυνση όμως της θάλασσας, κυρίως από τα μηχανοκίνητα πλοία, μπλοκάρει αυτό το κανάλι επικοινωνίας, και το γεγονός αυτό έχει προταθεί ως μια από τις εξηγήσεις για τη μείωση του πληθυσμού των φαλαινών κατά τον εικοστό αιώνα. Οι ελέφαντες παράγουν υπόηχους με την προβοσκίδα και τη ρινικλη τους κοιλότητα, οι οποίοι μπορούν να διαδοθούν μέσα στο έδαφος και να γίνουν αισθητοί (μέσω των ποδιών) από μια άλλη ορδή ελεφάντων σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων.

Εχει αποδειχτεί ότι τα υποηχητικά κύματα διαδίδονται σε μεγάλες αποστάσεις και προκαλούν μεταξύ τών άλλων προβλήματα υγείας π.χ. δημιουργία stress, ζαλάδες, φαντασιώσεις κλπ. αφού οι συχνότητες τους είναι παρόμοιες με εκείνες τών λειτουργιών του εγκεφάλου και άλλων ανθρώπινων αισθητηρίων π.χ. το μάτι 18 Ηz.

Οι ανεμογεννήτριες κάτω από ειδικές συνθήκες περιβάλλοντος ή κατασκευής μπορούν να δημιουργήσουν ανάλογα φαινόμενα γιαυτό και η τοποθέτησή και η επιλογή τους δεν πρέπει να γίνεται τυχαία και φυσικά χωρίς νομικό πλαίσιο.

Στις ανεπτυγμένες χώρες αυτά τα φαινόμενα είναι γνωστά. Στην Ελλάδα ανακαλύπτονται αφού μοιρασθεί η πίττα και μετά δεν γίνεται τίποτα. Ετσι η χώρα είναι πάτος σε όλα.

Επίσης, αναμένεται πλήρης αποτυχία σε μελλοντική επιλογή μεθοδολογίας ανίχνευσης ορίου επικινδυνότητας υποήχων βάσει νομοσχεδίου. Αναμένεται κάτι ανάλογο με αυτό που έγινε και στο τελευταίο νομοσχέδιο για τον έλεγχο της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης. Αυτά τα πράγματα απαιτούν γνώσεις, οι οποίες στην Ελλάδα δεν υπάρχουν και δεν βλέπω το λόγο να υπάρχουν, αφού υπάρχουν ζωτικότερα προβλήματα να επιλυθούν. Με τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας αυτό θα πάρει έναν αιώνα και βάλε…

ΥΓ/ Υπάρχουν σχέδια και τρόπος τοποθέτησης ανεμογεννητριών που θα μπορούσαν να μειώσουν ή να εξαλείψουν τα φαινόμενο. Το ίδιο ισχύει και για τις κεραίες τηλεφωνίας. Πρώτα θα αρρωστήσουν και μετά θα ψάξουν να δούν τι παίζει. “Βούδια” ή “Βουδιές” που λένε και στο νησί τών ανέμων, το οποίο βγάζει και πολύ καλούς επιστήμονες, ίσως τους καλύτερους…. Χοχοχο.


http://em-pollution-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...