Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Κ ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ.



- Όλο και περισσότεροι επιχειρηματικοί όμιλοι στο παιχνίδι της διεκδίκησης μιας πίτας που φτάνει τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ – Οι υποσχέσεις για εκπτώσεις και οι παγίδες για τους καταναλωτές


  

Φωτό: Ο Δημ,.Μελισσανίδης της Aegean Power

Του Σωτήρη Χιωτάκη
chiotakis@protothema.gr
για το Πρώτο ΘΕΜΑ

Η ΔΕΗ δεν είναι πια μόνη της στην πώληση ηλεκτρισμού στους καταναλωτές. Το κρατικό μονοπώλιο, το οποίο αποτελεί εδώ και μερικά χρόνια παρελθόν στην χονδρική, έχει πλέον “σπάσει” και στην λιανική και ήδη κάποιες εταιρείες κτυπούν την πόρτα όχι μόνο των επιχιερήσεων αλλά και των νοικοκυριών που πραγματοποιούν μεγάλες καταναλώσεις ρεύματος.
Εκεί, βλέπετε, είναι και το ζουμί, αφού η ΔΕΗ σε συγκεκριμένες, μόνο, κατηγορίες τιμολογίων παρουσιάζει σημαντικά περιθώρια κερδοφορίας και σε αυτές, ακριβώς, τις κατηγορίες “κτυπά” o ανταγωνισμός. Η ίδια η κρατική επιχείρηση εκτιμά ότι το 2010 θα έχει απώλειες στην αγορά της τάξης του 3% από το μερίδιο του ...100% που έχει δικό της στην διανομή ρεύματος. Η απώλεια εσόδων προβλέπεται μεγαλύτερη των 100 εκατ. ευρώ, αλλά οι ανταγωνιστές ήδη ...ανεπισήμως υποστηρίζουν ότι έχουν αποκτήσει μεγαλύτερα μερίδια.

Πρώτοι στόχοι, πάντως, των ιδιωτικών “ΔΕΗ” δεν ήταν τα νοικοκυριά, αλλά οι επιχειρήσεις. Άλλωστε, από την κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού την αρχή της εξόδου έκαναν αλυσίδες σούπερ μάρκετ, καταστήματα επιχειρήσεων και τραπεζών, ιδιωτικά νοσοκομεία κ.α.
elpedison trading

Η πλέον πρόσφατη “επισημοποίηση” της εισόδου στην λιανική ήρθε από την elpedison trading, θυγατρική εταιρεία της elpedison, η οποία ανήκει στα Ελληνικά Πετρέλαια και στην ιταλική Edison, δηλαδή σε δύο ομίλους που δραστηριοποιούνται ήδη και στην παραγωγή ηλεκτρισμού στην χώρα μας, λειτουργώντας εγροστάσιο φυσικού αερίου στην Θεσσαλονίκη και ετοιμάζοντας ένα ακόμη στην Θίσβη της Βοιωτίας.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη των Ελληνικών Πετρελαίων η εταιρεία, την οποία τρέχει ο κ. Michel Piguet με προϋπηρεσία, μεταξύ άλλων, και στην Electricite de France, έχει αποσπάσει από την ΔΕΗ εμπορικούς πελάτες στην μέση και στην χαμηλή τάση και, συγκεκριμένα, τραπεζικά καταστήματα, επιχειρήσεις, ξενοδοχεία/
Λογικά θα ηλεκτροδοτεί σταδιακά όλο και περισσότερα πρατήρια της EKO και της BP και ήδη οι πελάτες της έχουν μία κατανάλωση της τάξης των 100 γιγαβατωρών .

VerbundaptEnerga

H εταιρεία που έχει βγει περισσότερο “επιθετικά” με καμπάνιες αλλά και με ...πόλεμο ανακοινώσεων με την ΔΕΗ είναι η VerbundaptEnerga, θυγατρική της αυστριακής “ΔΕΗ” της κρατικής Verbund. Την εν Ελλάδι θυγατρική τρέχουν δύο διευθύνοντες σύμβουλοι, ο Thomas Bahle και ο 30χρονος Αριστείδης Φλώρος, γόνος οικογένειας που και στο παρελθόν είχε αποπειραθεί να ασχοληθεί με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού.

Η VerbundaptEnerga παρουσίασε, μάλιστα, προγράμματα ηλεκτροδότησης που αφορούν, εκτός του επιχειρηματικού τομέα, και τα νοικοκυριά που καταναλώνουν πάνω από 2.000 κιλοβατώρες ανά 4μηνο, διαφημίζοντας εκπτώσεις της τάξης του 15% και του 20% κατά περίπτωση.

Ωστόσο, η ΔΕΗ αντέδρασε, υπανισσόμενη ότι η ιδιωτική εταιρεία μπορεί και παρέχει τέτοιες εκπτώσεις γιατί δεν πληρώνει το κόστος που της αναλογεί από τις λεγόμενες Υποχρεώσεις Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ), οι οποίες επιβαρύνουν την κρατική επιχείρηση και αφορούν περιπτώσεις κατά τις οποίες το κόστος της ηλεκτροδότησης δεν ανακτάται από την ΔΕΗ (λ.χ. παροχή ρεύματος σε νησιά κλπ).

Οι άνθρωποι της VerbundaptEnerga έχουν παραδεχθεί ότι έχουν προσφύγει κατά της καταβολής των ΥΚΩ, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι μέχρι να αποφανθούν οι δικαστικές αρχές αυτές καταβάλλονται κανονικά. Κύκλοι της ΔΕΗ υποστηρίζουν ότι η πληρωμή αυτή ξεκίνησε εκ των υστέρων, και έπειτα από την πίεση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και ...ο πόλεμος ανακοινώσεων και διαρροών συνεχίζεται!

Aegean Power

Η εταιρεία ως Blue Energy είχε ξεκινήσει να δραστηριοποιείται στην εισαγωγή ηλεκτρισμού μέσω των διασυνδέσεων στις γειτονικές χώρες, πουλώντας το ρεύμα που εξασφαλίζει μέσω διαγωνισμών στην χονδρική –στο λεγόμενο pull – από όπου αγοράζει ως μοναδικός, μέχρι πρότινος, διανομέας η ΔΕΗ για να το πουλήσει σε εμάς.
Ωστόσο, ήταν από τις πρώτες που βγήκαν ήδη από το φθινόπωρο σε αναζήτηση εμπορικών πελατών και, πλέον, ελέγχεται από τον εφοπλιστή Δημήτρη Μελισσανίδη – εξ ου και το νέο όνομα που παραπέμπει στην Aegean. Η συγκεκριμένη εταιρεία είχε “στηθεί” από τον κ. Βασίλη Μηλιώνη, ενώ είχε λάβει και άδεια από την ΡΑΕ για μονάδα παραγωγής στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας, η οποία είχε σχεδιαστεί να λειτουργεί ως αιχμιακή, δηλαδή σε ημέρες και ώρες στις οποίες ανεβαίνει η ζήτηση ηλεκτρισμού.
Το σχέδιο αυτό δεν έχει προχωρήσει, ωστόσο στελέχη της εταιρείας υποστηρίζουν ότι το εγχείρημα στην λιανική πάει καλά και μιλούν, ήδη, για μερίδιο 1% και πλέον στην αγορά...
ATEL
Σε μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες “φιγούρες” της εγχώριας βιομηχανίας ανήκει η ATEL. Ο λόγος για τον κ. Πάνο Ζερίτη, ιδιοκτήτη της χαρτοβιομηχανίας “Diana”, ο οποίος ξεκίνησε την δραστηριοποίησή του στην αγορά ηλεκτρισμού “κτυπώντας” δημοπρασίες για την εισαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος που διενεργεί σε ετήσια, μηνιαία και ημερήσια βάση ο ΔΕΣΜΗΕ, ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Ο όμιλος κρατά ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους, αλλά η παρουσία του είναι ήδη εμφανής σε εμπορικούς πελάτες που μέχρι πρότινος ηλεκτροδοτούνταν από την ΔΕΗ.
Νeco Trading
Πρόκειται για θυγατρική της ΝΕΚ, της κρατικής βουλγάρικης εταιρείας ηλεκτρισμού, και του ομίλου Κοπελούζου, ο οποίος δαστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στον ενεργειακό τομέα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και με projects τόσο για το φυσικό αέριο όσο και για την παραγωγή ηλεκτρισμού.
Η συνεργασία των δύο πλευρών είχε ξεκινήσει με τη Neco, η οποία έχει εξασφαλίσει εισαγωγές ρεύματος απευθείας από την Βουλγαρία, χωρίς δηλαδή να εξαρτάται από τους διαγωνισμούς του ΔΕΣΜΗΕ, στους οποίους πάντως λαμβάνει συχνά μέρος. Τώρα η νέα εταιρεία, η Neco Trading, ετοιμάζεται να βγει στην λιανική, έχοντας διαθέσιμη προς μεταφορά ισχύ της τάξης των 450 μεγαβάτ – όσο, δηλαδή, μια μεγάλη μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ – και θεωρώντας ως πλεονέκτημά της από την μια την δυνατότητα να χορηγήσει μακροχρόνια συμβόλαια στους πελάτες της, λόγω της διασφαλισμένης ροής ηλεκτρικής ενέργειας από την γειτονική χώρα και από την άλλη το αντιστάθμισμα των όποιων κινδύνων από τις αυξήσεις της λεγόμενης Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ), οι οποίες είναι πιθανό να επιβαρύνουν κάποια στιγμή τα κόστη.
Οι “πονηροί” όροι στις συμβάσεις
Αυτό που, πάντως, πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές είναι το κατά πόσον είναι διασφαλισμένη η ηλεκτροδότησή τους στις τιμές που αυτή τους έχει προσφερθεί από τους ιδιώτες παρόχους. Λόγου χάρη, σε συμβάσεις ιδιωτικών εταιρειών υπάρχουν όροι βάσει των οποίων ο προμηθευτής διατηρεί το δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση σε περιπτώσεις απότομων μεταβολών της ΟΤΣ, οι οποίες αυξάνουν το δικό του κόστος.
Στο παρελθόν κάτι ανάλογο είχε συμβεί με βιομηχανικές επιχειρήσεις, ως απόρροια της μεγάλης αύξησης της τιμής των καυσίμων, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να είναι συμφερότερο για τους προμηθευτές να πωλούν την διαθέσιμη ηλεκτρική ενέργεια στο pull, από όπου το έπαιρνε η ΔΕΗ, πιεζόμενη κι αυτή περισσότερο από οικονομικής πλευράς.
Σε περίπτωση, βέβαια, αιφνίδιας καταγγελίας της σύμβασης, ένας οικιακός καταναλωτής δεν θα μείνει χωρίς ρεύμα, καθώς η ΔΕΗ εξακολουθεί να λειτουργεί και ως “τελευταίο καταφύγιο” στην ηλεκτροδότηση, ωστόσο θα επιβαρυνθεί με τέλη επανασύνδεσης.
Αυτή η ιδιομορφία της εγχώριας αγορας είναι που, σύμφωνα με πληροφορίες του “b.s.” είναι που έχει αποθαρρύνει από την δραστηριοποίηση στην λιανική και άλλες εταιρείες, που θεωρούν ότι θα εμφανιστούν περισσότερο αξιόπιστες στους δυνητικούς πελάτες τους εφόσον αποκτήσουν πρώτα εγχώρια παραγωγή ρεύματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...