Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Σύννεφα πάνω από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες σε Κρήτη και Ιόνιο


 Μαύρα σύννεφα, εκτιμούν στελέχη της αγοράς, ότι μαζεύονται πάνω από τις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας , μετά και την  απόφαση του ΟΠΕΚ να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή πετρελαίου, κρατώντας  έτσι χαμηλές τις τιμές για μεγάλο χρονικό  διάστημα.
Σύμφωνα με το energypress , μικροί, μεσαίου μεγέθους  και μεγάλοι του χώρου “ξανακοιτάζουν” τα επενδυτικά τους σχέδια, αφού η πολιτική ΟΠΕΚ- οι επιπτώσεις της οποίας φάνηκαν αμέσως όταν το αργό βούτηξε  στα 68 δολάρια το βαρέλι, χαμηλά τεσσάρων ετών- “φρενάρει” τις επενδύσεις στην έρευνα κυρίως σε περιοχές με μεγάλα βάθη, σαν αυτές του Ιονίου, πόσο μάλλον νοτίως της Κρήτης, όπου τα νερά είναι αχαρτογράφητα.
Κι όλα αυτά ενώ το Μάιο του 2015, εκπνέει η προθεσμία υποβολής προσφορών στο διαγωνισμό για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης. Δηλαδή, από σήμερα μέχρι και τον προσεχή Μάιο, οι τυχόν ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει να κάνουν τα σχέδιά τους και να λάβουν αποφάσεις για δαπανηρές έρευνες  μέσα σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα χαμηλών τιμών πετρελαίου, και αβεβαιότητας για το μέλλον.
Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, κύκλοι της αγοράς θεωρούν ότι η εξέλιξη θα επηρεάσει το διαγωνισμό για τα θαλάσσια οικόπεδα που έχουν μεγάλα βάθη και απαιτούν μεγάλες επενδύσεις. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα επηρεάσει το πλήθος και το είδος των εταιρειών που θα προσέλθουν στο διαγωνισμό.
Άλλωστε τα μηνύματα από τη διεθνή πετρελαϊκή κοινότητα δείχνουν ήδη μια τάση σταδιακού περιορισμού της δραστηριότητας πολλών παικτών στα πιο αποδοτικά κοιτάσματα.

Σε μια τέτοια περίπτωση βέβαια θα επιβεβαιωθούν όλοι όσοι από την πρώτη στιγμή διαφωνούσαν με την καλλιέργεια υψηλών προσδοκιών από την κυβέρνηση για τεράστια αποθέματα υδρογοναθράκων, κάτι που ούτως ή άλλως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί.
Αυτά είχαν επισημανθεί και πριν από μερικές εβδομάδες από στελέχη του κλάδου στη διάρκεια του ενεργειακού συνεδρίου του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, και ενώ ακόμη η προκήρυξη για τα θαλάσσια οικόπεδα δεν είχε δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Εκτός από την πτώση των τιμών του πετρελαίου, στελέχη της αγοράς είχαν τότε μιλήσει και για την πολιτική αβεβαιότητα που προκαλεί η επικείμενη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και για τη διεθνή συγκυρία.
Σημειωτέον ότι σε δύο διαγωνισμούς που έγιναν πρόσφατα σε Μαυροβούνιο και Κροατία, υπήρξε μεν ενδιαφέρον, αλλά από εταιρείες μεσαίου μεγέθους και κάτω, με μοναδική εξαίρεση την ιταλική ΕΝΙ, η οποία γνωρίζει πολύ καλά και έχει μεγάλες εκμεταλλεύσεις στην ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής.

 http://www.ekriti.gr/article/synnefa-pano-apo-tis-ereynes-gia-ydrogonanthrakes-se-kriti-kai-ionio


~ΝΕΑ ΙΤΑΝΟΣ~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...