Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Γενόσημα και προστασία της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

Του Καθηγητή Γ. Ζουγανέλη
Με το γενικό όρο γενόσημα (genetics) χαρακτηρίζονται αντιγραμμένα ως προς τη δραστική ουσία φάρμακα, που δεν καλύπτονται πλέον από διπλώματα ευρεσιτεχνίας και απο δικαιώματα επι αυτών.
Τα γενόσημα φάρμακα έχουν χαμηλότερη τιμή από τα φάρμακα στα οποία βρίσκονται σε ισχύ δικαιώματα ευρεσιτεχνίας, και υποτίθεται ότι περνούν απο συγκεκριμένα tests απο τις κατά τόπους υπηρεσίες πρίν βγούν στο εμπόριο. Στις αρχές 2012 αναφέρεται ότι περίπου το 50% των φαρμάκων που διετίθεντο στην Ευρώπη και το 35% αυτών στην Ελλάδα ήταν γενόσημα φάρμακα! Είδατε ποτέ πουθενά κάποιο διακριτικό πάνω σε κάποιο κουτί; Θυμάστε κάτι περίεργους θανάτους;
Tόσο τα πρωτότυπα όσο και τα γενόσημα φάρμακα στην Ελλάδα υποτίθεται ότι πρέπει να κυκλοφορούν κάτω από ίδιο καθεστώς ελέγχων και τυποποίησης. Για την περίπτωση της Ελλάδας υπεύθυνος είναι ο ΕΟΦ. Aμφιβάλλω για την ικανότητά του να το κάνει σωστά.
Σύμφωνα με την απόφαση Δημόπουλου, αυτή που ισχύει, η τιμή των φαρμάκων που λήγει η πατέντα τους (off patent) είναι στο 50% της τιμής του φαρμάκου τη μέρα που λήγει η πατέντα. Αυτό όμως δεν καθορίζει την τιμή των γενοσήμων, κάτι που η Ελλάδα φαίνεται ότι αγνόησε με αποτέλεσμα η τιμή των γενοσήμων στη χώρα να καθορίζεται με τον παραδοσιακό Ελληνικό τρόπο…
Το ΣΥΡΙΖΑ και οι ANΕΛ υπο τη πίεση της Τρόικας αποφάσισαν με ένα νέο νόμο που
ψήφισαν να συμπεριλάβουν και το τρόπο που θα καθορίζεται η τιμή των γενοσήμων. Με τη διάταξη Ξανθού, η κυβέρνηση εισάγει τον παράγοντα του μέσου όρου της τιμής των τριών χαμηλότερων τιμών της ΕΕ για το καθορισμό της τιμής των γενοσήμων, που γενικά θα τιμολογούνται στο 65% της τιμής των off-patent αρχικών φαρμάκων. Αυτό προφανώς έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα σε όσους πούλαγαν τα γενόσημα όσο ήθελαν.
Το ερώτημα που μπαίνει είναι αν θίγεται η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία απο την αλλαγή αυτή ή είναι απλά θέμα μείωσης του κέρδους των φαρμακοβιομηχάνων, που όπως οι εφοπλιστές δεν επιθυμούν οι μεταρρυθμίσεις να τους αφορούν.
Δεν είναι κατανοητό ένα γενόσημο που παρασκευάζεται στη Γερμανία να στοιχίζει φτηνότερα απο ότι ένα αντίστοιχο στην Ελλάδα, αφού είναι αντιγραφή του πρωτοτύπου ως προς τη βασική ουσία αλλά και ίσως με λιγότερες ιδιότητες. Άρα, το θέμα έχει να κάνει αποκλειστικά με τη μείωση του κέρδους των ντόπιων βιομηχάνων και με τίποτα παραπάνω. Υπο την έννοια αυτή ο Σαμαράς τους προστάτεψε. Γιατί τον έβριζαν στη Βουλή; Αυτά περί Ισραηλιτικών εταιρειών που ακούστηκαν στη Βουλή, προφανώς επίσης δεν στέκουν. Ερώτημα είναι αν όλα τα χαρακτηρισμένα ως Ελληνικά γενόσημα κατασκευάζονται στην Ελλάδα, όπως και αν εισάγονται χωρίς φόρους γενόσημα στην Ελλάδα απο τη Κίνα.
Aυτό που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για να στηρίξει την Ελληνική βιομηχανία είναι να φορολογήσει όσα εισαγόμενα γενόσημα είναι ίδια με αυτά που φτειάχνονται στην Ελλάδα, χωρίς να αλλάξει το τρόπο τιμολόγησής τους (μέση τιμή). Αυτό θα επιτρέψει και τη δημιουργία νέων φαρμακοβιομηχανιών στην Ελλάδα, αν υπάρχει λόγος αλλά και φτηνό φάρμακο για τους πολίτες.

~ΝΕΑ ΙΤΑΝΟΣ~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...