Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Ένα ξεχωριστό ελαιοτριβείο στη Σητεία (ΒΙΝΤΕΟ)



Ένα ξεχωριστό ελαιοτριβείο λειτουργεί εδώ από το 2000 στην Κάτω Επισκοπή της Σητείας. Το ελαιοτριβείο είναι σε όλα του παραδοσιακό και σε μεταφέρει σε μια άλλη εποχή , όταν δεν υπήρχαν όλα τα σύγχρονα μέσα για την παραγωγή του ελαιόλαδου .

Στο ελαιοτριβείο της ¨ άλλης εποχής¨ , για να σπάσει τον καρπό και να τον κάνει ¨ζύμη¨ χρησιμοποιεί δυο τροχούς από γρανίτη. Στην συνέχεια θα πάει στο πιεστήριο (φιλτρόπρεσσα) , που θα πιεστεί με μια υδραυλική πρέσα για να γίνει ο διαχωρισμός της πυρήνα από το λάδι . 

Στην συνέχεια ο σύγχρονος ελαιοπαραγωγός θα περίμενε να δει τον καθαριστήρα του λαδιού. Αντί τον καθαριστήρα, υπάρχου τρεις δεξαμενές που εκεί με ένα δοχείο γίνεται ο διαχωρισμός του λαδιού από τον καστίγερο . 

Το εργοστάσιο ανήκει στον Γιώργο Αγγελάκη , ελαιοπαραγωγό βιολογικού ελαιόλαδου. Ο Γ. Αγγελάκης που συσκευάζει μόνος του το λάδι και το εξάγει στο εξωτερικό , έχει τιμηθεί με το βραβείο Biol Prize το 2003 . 

Εκτός από το εργοστάσιο και το βιολογικό λάδι ο κ. Αγγελάκης εξάγει στο εξωτερικό βότανα της Κρητικής γης καθώς και βιολογικό σαπούνι.

Στον βιολογικό ελαιώνα ο Γιώργος Αγγελάκης , που είναι έξω από το εργοστάσιο , εκτρέφει και τέσσερα Γεωργλίδικα άλογα ή άλογα της Κρήτης. 

*Τα Γεωργαλίδικα άλογα ή Γιοργαλίδικο ή Κρητικό Άλογο αποτελεί μια αυτόχθονη ράτσα κατοικίδιου αλόγου της Κρήτης, που δεν υπάρχει αλλού στον κόσμο. Η φυλή αυτή υπάρχει στο νησί από την Προμινωϊκή εποχή, καθώς έχει βρεθεί σκελετός αλόγου της ίδιας ράτσας σε ανασκαφές, και θεωρείται η αρχαιότερη στην Ευρώπη. 

Το χαρακτηριστικότερο γνώρισμα του Κρητικού Αλόγου όμως είναι ο ιδιαίτερος τρόπος γρήγορου βαδίσματος, που οι Τούρκοι ονόμαζαν rah van, γνωστό ως αραβάνι, γιοργάλισμα ή πλαγιοτροχασμός. Πιο συγκεκριμένα το άλογο μπορεί να βηματίζει σε δύο χρόνους, κατά τους οποίους σηκώνονται εναλλάξ τα δύο δεξιά και τα δύο αριστερά πόδια, όπως οι καμήλες. Μάλιστα αυτό το χάρισμα δεν είναι επίκτητο, αλλά κληρονομικό. 

Όταν το άλογο πλαγιοτροχιάζει ο αναβάτης του δεν ανεβοκατεβαίνει όπως με τον καλπασμό των άλλων αλόγων. Οι παλιοί έλεγαν ότι όταν ένα καλό άλογο πλαγιοτροχιάζει σωστά, τότε ο αναβάτης μπορεί να κρατάει ένα ποτήρι νερό χωρίς να πέφτει σταγόνα. Αυτός ο βηματισμός εξασφαλίζει μεγάλη αντοχή στο ζώο, ικανότητα διαδρομής μεγάλων αποστάσεων σε κάθε λογής δρόμους και αναπαυτική ίππευση στον αναβάτη χωρίς κραδασμούς στα ανώμαλα εδάφη της Κρήτης, που μπορεί να φτάσει σε μεγάλες ταχύτητες. 

*πηγή:cretanbeaches.com/panida/thilastika/georgalidiko-alogo/ 

ΠΗΓΗ: sitiapress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...