Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Στις 5 Απριλίου εκδικάζεται η νέα προσφυγή κατά της επένδυσης στο Τοπλού




Στις 5 Απριλίου θα εκδικαστεί η νέα προσφυγή που κατέθεσαν κατά της επένδυσης στην περιοχή του Τοπλού κάτοικοι της ανατολικής Κρήτης σε μια ύστατη προσπάθεια να μην προχωρήσει το σχέδιο «Ίτανος Γαία», όπως μετονομάστηκε μετά την ένταξή του στις στρατηγικές επενδύσεις- fast track.

Η είδηση ότι κατατέθηκε προσφυγή κατά της επένδυσης έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην περιοχή η οποία, θυμίζουμε, στη μεγάλη της πλειοψηφία έχει ταχθεί και με πρόσφατη ανακοίνωσή της(απάντηση στον Ηρακλειώτη βουλευτή κ.Μιχελογιαννάκη) υπέρ της επένδυσης.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν δύο οικολογικές οργανώσεις και μία περιβαλλοντική, όπως και 50 κάτοικοι της Σητείας και του Λασιθίου και ζητούν την ακύρωση της απόφασης της Διϋπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (20.9.2012) για την ένταξη της επίμαχης τουριστικής επένδυσης στο νόμο Ν. 3894/2010. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι ήταν παράνομη η συγκρότηση της Διϋπουργικής Επιτροπής, καθώς συμμετείχε αφενός ο υφυπουργός Εξωτερικών αντί του υπουργού Εξωτερικών και αφετέρου δεν συμμετείχε ο υπουργός Παιδείας.



Ακόμη, υπογραμμίζουν ότι η επίμαχη περιοχή που πρόκειται να κατασκευαστεί η τουριστική μονάδα έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, αλλά και παράλληλα, προστατεύεται πολυεπίπεδα από την Ευρωπαϊκή οδηγία 92/43/ΕΟΚ, ενώ δεν έχει συνταχθεί προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη, όπως απαιτεί η νομοθεσία. Επίσης, σημειώνουν οι οικολογικές κ.λπ. οργανώσεις ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την προστασία του περιβάλλοντος, απλώς η προσβαλλόμενη Διυπουργική Επιτροπή αρκείται σε «διάφορες υποσχέσεις του επενδυτή», ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά στο κριτήριο εξοικονόμησης ενέργειας, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για άκρως ενεργοβόρα επένδυση.

Και τονίζουν οι προσφεύγοντες ότι η προσβαλλόμενη απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής είναι πλημμελώς αιτιολογημένη, ενώ δεν υπάρχει οποιαδήποτε απόδειξη ή ένδειξη για τη φερεγγυότητα του επενδυτή, αλλά και την βιωσιμότητα της επένδυσης.

Η προσφυγή θα συζητηθεί στις 5 Απριλίου, ενώ με απόφαση του πρόεδρου του ΣτΕ Κ. Μενουδάκου οι προσφυγές αυτές θα συζητηθούν και πάλι στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως παράγοντες της Σητείας και η εταιρεία φαίνεται ότι θορυβήθηκαν από την προσφυγή λέγοντας ότι “δεν είναι η πλειοψηφία των κατοίκων αλλά συγκεκριμένα άτομα που έχουν συμφέρον να μην προχωρήσει η επένδυση”.

«Επικαλούνται τυπικούς λόγους της διυπουργικής για να σταματήσουν την επένδυση και κατέθεσαν προσφυγή ακριβώς στις 60 μέρες που είχαν στη διάθεση τους;» είπε στην Π τοπικός παράγοντας που υποστήριξε ότι «η υπομονή της περιοχής έχει εξαντληθεί με όλα αυτά που κάνουν. Θα πάρουν την απάντησή μας» τόνισε. 


http://www.patris.gr/articles/237878?PHPSESSID=s3a8m8qr6813e3c0r75akd8br5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...