Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

IMF και Σόιμπλε κρύβουν έλλειμα 7.6%. Ψεύτικο και παραπειστικό το πλεόνασμα 0.7% που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Να αλλάξει η διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ.


Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

ΕΝΑΣ ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΟΝΟΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΠΙΑΝΕΤΑΙ...



Το General Government Balance στο διάγραμμα για το πλεόνασμα που παρουσίασε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ (μπλέ και κόκκινη γραμμή στο διάγραμμα αριστερά) είναι το Government Budget value στο διάγραμμα εδώ, μόνο που εκφράζεται σε ποσοστό του GDP (ΑΕΠ) για να φανεί το "αποτέλεσμα" πιο θεαματικό. 


General Government Bαlance είναι ο προϋπολογισμός κάθε χρονιάς λαμβάνοντας υπόψη την εξυπηρέτηση των δανείων (μπλέ καμπύλη), εσωτερικών και εξωτερικών.


Primary Government Bαlance είναι ο προϋπολογισμός κάθε χρονιάς μη λαμβάνοντας υπόψη την εξυπηρέτηση των δανείων (κόκκινη καμπύλη), εσωτερικών και εξωτερικών.
Το ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα (Primary Government Bαlance) πρέπει να εξυπηρετεί την αποπληρωμή των δανείων κάθε χρονιάς αλλά δεν αρκεί να είναι ίσο με αυτό, για να είναι το χρέος βιώσιμο πρέπει να έχει και διάρκεια δηλαδή να υπάρχει αυτό το πλεόνασμα που χρειάζεται κάθε χρονιά και επιπλέον να μην υπάρχουν κόλπα με ρέπος (εσωτερικός δανεισμός και ισοδύναμα εξαφάνιση της ρευστότητας), ώστε το χρέος της μιας χρονιάς να μεταφέρεται στην επόμενη χρονιά αυξανόμενο (αλα Τσίπρα).


ΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΤΟ ΕΛΕΙΜΜΑ

Σε προηγούμενο άρθρο (βλέπετε εδώ), σας είχα μιλήσει για τη συσσώρευση ενός χρέους 15 δις ευρώ σε treasury bills που πρέπει να αποπληρωθεί το 2017. Αυτό αντιστοιχεί για το 2016 σε 15 δις ευρώ /1.8 δις ευρώ=8.3% του ΑΕΠ (θεωρώ ότι 1.8 δις ευρώ αντιστοιχεί σε 1% του ΑΕΠ) και είναι ένα κρυφό έλειμμα στο προϋλογισμό του 2016 (μόνο απο αυτό το λόγο), που μεταφέρθηκε σαν έξοδο στον πρϋπολογισμό του 2017. Αυτό μας δίνει για το 2016 στο Global Government Balance ένα πραγματικό έλειμμα 8.3%-0.7%= 7.6% αντί για πλεόνασμα 0.7%. Πρέπει να κρύβονται όσοι μιλούν για πλεόνασμα.
Σημειώστε ότι το χρέος της χώρας μας μειώθηκε με κούρεμα των ομολόγων των Ταμείων επι Παπαδήμου. Κάτι θα έχει απομείνει... Σημειώστε επίσης, ότι μέσα στο προϋπολογισμό υπάρχει ένα ποσό 500 δις ευρώ ως 700 δις ευρώ, που μεταφέρεται απο χρονιά σε χρονιά χωρίς να γνωρίζει κανείς τί είναι (βλέπετε σχετικά εδώ)!

Με αυτή τη Μαφία συνεργάζεται το IMF, η ΕΚΤ, η Κομισιόν, η Γερμανία και η Γαλλία. Τί συμπέρασμα βγάζετε;

H ΝΔ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΩΝ. ΝΑ ΤΟ ΓΙΑΤΙ. 

Ας υποθέσουμε, για μια στγμή, ότι το διάγραμμα απο τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ είναι σωστό και ότι δεν μεταφέρονται χρέη απο τη προηγούμενη χρονιά στην επόμενη (βλέπετε σχετικά εδώ). Ας υποθέσουμε δηλαδή, ότι η ΕΛΣΤΑΤ δεν επαναλαμβάνει αυτά που γινόνουσαν επι Καραμανλή και Σημίτη γνωστά στη διεθνή βιβλιογραφία πλέον ως Greek Statistics.
Η ΕΛΣΤΑΤ μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσε να υπολογίσει τον μέσο μισθό με χρήση του πληθωρισμού. Τον τρόπο τον υπέδειξα εγώ εδώ και είναι αυτός που κατά "σύμπτωση" εφαρμόστηκε. Για το λόγο αυτό, να είναι σεμνή.
Οι τιμές της καμπύλης ενός συντελεστή συσχέτισης (πράσινη διακεκομμένη γραμμή, y-άξονας στο πράσινο χρώμα) τον οποίο υπολόγισα εγώ στο παραπάνω διάγραμμα των δεδομένων, που ανακοίνωσε με χαρά η ΕΛΣΤΑΤ ως "επιτυχία" της κυβέρνησης, γίνονται αρνητικές ακριβώς μετά το 2014. Τί σημαίνει αυτό;
Σημαίνει, ότι αν υποθέσουμε ότι τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ αποδίδουν χωρίς παιγνίδια τη πραγματικότητα, κάτι που είναι ψέμμα, τότε το πλεόνασμα το πέτυχε για πρώτη φορά η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου το 2014 και όχι η κυβέρνηση του Νονού. H ΝΔ δεν μπορεί να κάνει αντιπολίτευση. Απεδείχθη πάλι.

Για τους δύο αυτούς λόγους η διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ πρέπει να αντικατασταθεί το συντομότερο απο πιο σχετικούς για να μη γράψω κάτι άλλο... λίγο θέλω...

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ
Η πρόταση μου είναι να κάνουν στην άκρη όλοι οι τυφλοπόντικες. Να μπεί ο καταλληλότερος σε μια οικουμενική κυβέρνηση. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να διαιωνίζεται. Θα συμπαρασύρει πολλούς. Οι Μαφιόζοι στο τέλος καρφώνουν ό ένας τον άλλον για να σωθούν.
~ΝΕΑ ΙΤΑΝΟΣ~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...