Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Σκουριές. Πολύ σκοτάδι πέφτει στα δημόσια έργα και στις επενδύσεις.


Του Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη

Μετά α) τη πρόσφατη αναζήτηση νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων β) τη ξαφνική “ανακάλυψη” απο τη κυβέρνηση ότι  ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος  Ρακιντζής κατείχε επί μία επι 7ετία παράνομα τη θέση του γ) την περίεργη απόφαση για τη δημιουργία Ελληνορωσικού αγωγού με τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας χωρίς λόγο (βλέπετε εδώ) και δ) την απόφαση του υπουργείου Υποδομών να μη δημοσιεύονται στο διαδίκτυο οι προκηρύξεις για δημόσια έργα, διότι οι υπάλληλοι του είναι αμόρφωτοι, φτάσαμε στο θέμα “εξόρρυξη χρυσού” στις Σκουριές που πράγματι μυρίζει απο όλες τις πλευρές.
Δεν είναι μόνο η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός η οποία δεν πληρώνει φόρους, όπως δήλωσε ο υπ. Ενέργειας αλλά και όλα τα λατομεία στην Ελλάδα δεν πληρώνουν φόρους για όσα ορυκτά εξορρύσουν. Αυτό συμβαίνει βάσει ενός υπάρχοντος νόμου. Στην Κομισιόν δεν το ξέρουν;
Με τα συμβόλαια με εταιρείες που κάνουν τώρα εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογοναθράκων στην Ελλάδα τι παίζει; Αλλοι στην Ελλάδα φορολογούνται και άλλοι όχι; Aυτό είναι στις αρχές της ΕΕ;
Στις Σκουριές έχουν καθυστερήσει επι τριετία οι κατασκευές νέων εργοστασίων με πρόφαση (δήθεν;) εκ μέρους της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός τη μη εκχώρηση αδειών για τη κατασκευή εργοστασίων απο τις κυβερνήσεις που πέρασαν. Μήπως ο γνωστός εθνικός εργολάβος δημοσίων έργων είναι ιδιοκτήτης της Ελληνικός Χρυσός ακόμη; 
Όλα δείχνουν ότι υπάρχει αδιέξοδο στο θέμα και πολύ διαπλοκή (που αφορά και άλλα ορυχεία στην Ελλάδα) ενώ οι εξορρύξεις με τον παληό τρόπο που δηλητηρίαζε με κυάνιο το υπέδαφος στις Σκουριές συνεχίζονται (βλέπετε λύσεις εδώ).

Σύμφωνα με τις αναφορές των Καναδών η πορεία της ελληνικής επένδυσης θα εξελιχθεί ως εξής:
Σκουριές: Στο έργο έχουν επενδυθεί πάνω από 300 εκ. δολάρια. Ωστόσο αποτελεί ειλημμένη απόφαση η κατασκευή και οι εργασίες ανάπτυξης στις Σκουριές να ανασταλούν. Θα συνεχιστούν εργασίες προστασίας του περιβάλλοντος και συντήρησης που πραγματοποιούνται με σκοπό τη διασφάλιση του περιβάλλοντος και των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας στο εργοτάξιο με κόστος 1 εκατομμύριο δολαρίων τον μήνα.
Ολυμπιάδα: Ως μέρος της Φάσης 2 του Έργου της Ολυμπιάδας, το υπόγειο μεταλλείο είναι έτοιμο για την παραγωγή μεταλλεύματος ποσότητας 385.000 τόνων περίπου ετησίως. Από το πρώτο τρίμηνο του 2017, το μετάλλευμα από το μεταλλείο θα κατεργάζεται στο εργοστάσιο της Ολυμπιάδας, του οποίου η ανακατασκευή κόστους 55 εκατομμυρίων δολαρίων περίπου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016. Όμως, τα σχέδια ανακατασκευής εξαρτώνται από τη χορήγηση της απαιτούμενης άδειας εγκατάστασης από το υπουργείο.
Το Δεκέμβριο 2015, η Ελληνικός Χρυσός υπέβαλε στο ΥΠΕΝ όλα τα έγγραφα που είναι απαραίτητα για να λάβει την άδεια, η οποία πρέπει να εκδοθεί εντός 60 ημερών από την ημέρα υποβολής των εγγράφων, σύμφωνα με την Ελληνική μεταλλευτική νομοθεσία.
Σε περίπτωση που το Υπουργείο δεν εκδώσει την άδεια εγκατάστασης μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016, η Ελληνικός Χρυσός θα αναγκαστεί να αναστείλει όλες τις εργασίες κατασκευής και ανάπτυξης και στο Έργο της Ολυμπιάδας, όπου σήμερα απασχολούνται 500 εργαζόμενοι.
Μεταλλείο Στρατωνίου: To μεταλλείο Στρατωνίου, έχει ζωή τριών ετών, βάσει των βέβαιων γεωλογικά αποθεμάτων. Υπάρχουν γεωλογικές δυνατότητες επέκτασης των αποθεμάτων και παράτασης της ζωής του μεταλλείου, όμως η διαπίστωση των πρόσθετων αποθεμάτων απαιτεί ανάπτυξη και εκτέλεση προγράμματος γεωτρήσεων με εκτιμώμενο κόστος 25 εκατομμύρια δολαρίων τα επόμενα τρία χρόνια, με την προϋπόθεση ότι θα εκδοθούν έγκαιρα οι απαιτούμενες άδειες.
Η Eldorado βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης της υλοποίησης του προγράμματος αυτού υπό το πρίσμα του γενικότερου επενδυτικού κλίματος που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα.
Έργα Περάματος και Σαπών (Θράκη): Η έγκριση από το υπουργείο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Έργου του Περάματος και μίας άδειας γεωτρήσεων που απαιτείται για το έργο των Σαπών στη Θράκη, είναι σε εκκρεμότητα για πάνω από δύο έτη. Η εταιρεία αποφάσισε να θέσει και τα δύο έργα σε συντήρηση κρατώντας τις δαπάνες στο ελάχιστο επίπεδο που απαιτείται για τη διαφύλαξη των τίτλων και δικαιωμάτων της στα δύο έργα.
Αν δεν είχαν προηγηθεί όσα προαναφέραμε στην εισαγωγή του άρθρου μας, θα λέγαμε ότι υπάρχει εκβιασμός στη κυβέρνηση. Αλλά η κυβέρνηση δεν φαίνεται να είναι και τόσο αθώα. Όλα δείχνουν, επερχόμενες αρπαχτές βαρείας μορφής μέσω ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.
Κατά τη γνώμη μας ο Ελληνικός χρυσός δεν πρέπει να εξορρύσεται και να εξάγεται αλλά να εξορύσσεται, να εμπλουτίζεται πλήρως και να μένει στην Ελλάδα (σε Ειδικό Θησαυροφυλάκιο). Πρέπει να δημιουργηθεί ένα Χρηματιστήριο Μετάλλων. Όσοι έχουν λατομεία π.χ. ο Μπόμπολας, θα γίνουν σε μια νύχτα πλούσιοι.
Σχετικά με τα τεχνολογικά θέματα που υφίστανται στις Σκουριές καλύτερα να μας στείλουν το φάκελο να τον ελέγξουμε. Θα έλθει φτηνότερα σε όλους. Αλλά αυτό δεν τους συμφέρει. Θέλουν συμβόλαια σαν αυτά με τις πετρελαϊκές… Ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης δεν μας “άκουσε” και τα συμβόλαιά του για τις έρευνες σε κοιτάσματα χτύπησαν σε τοίχο (ευτυχώς) απο τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που στη συνέχεια όμως άρχισε να κάνει τα δικά της λάθη.
Λάθος είναι και η κατάργηση των capital controls σε επενδυτικά κεφάλαια, που επανεξάγονται ή που απλά εξάγονται.


~ΝΕΑ ΙΤΑΝΟΣ~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...